Skip to content

De werknemers van Pricon hebben hun stem nodig om hun werk te doen. Adem, stembanden en een klankkast zijn nodig om een stemgeluid te produceren. Het stemgebruik van iemand bepaalt voor een belangrijk deel hoe diegene overkomt op een ander. Mensen die vaak moeten spreken lopen meer kans op verkeerd stemgebruik. Door verkeerd stemgebruik kun je last krijgen van je stem. Door te letten op je ademhaling en je houding zorg je ervoor dat je je stem beter gebruikt. Je hebt een grotere longcapaciteit wanneer je via je middenrif ademt in plaats van via je borst. Dit zorgt ervoor dat je minder snel een zin gehaast uitspreekt, doordat je verneemt dat je niet zoveel lucht meer in je longen hebt. Daarnaast is een juiste houding belangrijk voor een goede stemgebruik. De beste houding is rechtop zitten en het hoofd recht naar voren. Dus je kin niet te veel naar boven of te veel naar beneden. Je kan door je neus rustiger en lager ademen. Met lager ademen wordt via je buik bedoeld. Daarnaast wordt het lucht wat door je neus binnenkomt gefilterd van bacteriën en verwarmd. Dit verminderd de kans op infecties van de neus- en keelwegen.

Koffie en thee hebben een uitdrogend effect op de stemplooien. Voor je stem is het beter om deze dranken zo af en toe af te wisselen met water. Wat ook een uitdrogend effect heeft is een te droge lucht. De ideale luchtvochtigheid is 40 tot 50%.

Pricon houdt deze factoren in de gaten om ervoor te zorgen dat onze werknemers altijd alle bellers kunnen helpen door hun stem te gebruiken. Wat kan een stem toch handig zijn;)

Bronnen:
Rhijja Janssen, Dokterdokter
Stemspraakexpressie

Heeft u een vraag?

Laat uw gegevens achter of neem contact met ons op.

Ik heb een vraag over een dienst